Solární carport

Solární carport je moderní konstrukce, která kombinuje přístřešek pro vozidla a solární elektrárnu. Tento multifunkční přístřešek poskytuje stín a ochranu aut před povětrnostními vlivy, zatímco zároveň generuje elektřinu pomocí fotovoltaických panelů umístěných na střeše. Zde jsou klíčové informace o solárním carportu:

1. Co je solární carport?
Solární carport je kryté stání pro automobily, na jehož střeše jsou instalovány fotovoltaické panely. Tyto panely vyrábějí elektřinu ze slunečního záření, která může být využita pro různé účely, například:
Napájení domácnosti či jiných zařízení.
Dobíjení elektromobilů (pokud je carport vybaven nabíjecí stanicí).
Ukládání energie do bateriového systému nebo export do sítě.

2. Výhody solárního carportu
Využití prostoru: Carport slouží jako praktické využití stávajícího prostoru, kde parkují vozidla, aniž by bylo třeba instalovat panely na střechu domu.
Ochrana vozidel: Kromě výroby energie poskytuje ochranu aut před deštěm, sněhem, kroupami a slunečním zářením.
Podpora elektromobility: Carport může být integrován s nabíjecí stanicí pro elektromobily, čímž majiteli umožní dobíjet vozidlo přímo z obnovitelné energie.
Snížení nákladů na energii: Elektřina vyrobená solárními panely může výrazně snížit účty za energii, zejména pokud je využita pro domácí spotřebu.
Ekologický přínos: Využití solární energie snižuje závislost na fosilních palivech a přispívá k ochraně životního prostředí snížením emisí skleníkových plynů.

3. Možnosti instalace
Solární carporty mohou být instalovány jako:
– Samostatné jednotky: Carport může být postaven nezávisle kdekoli, kde je dostatek prostoru a slunečního světla.
– Větší parkoviště: Využití solárních carportů je oblíbené na veřejných parkovištích, firemních prostorách nebo obchodních centrech, kde chrání auta zákazníků a zároveň vyrábějí elektřinu.
– Pro rodinné domy: Solární carport je vhodným řešením pro domácnosti, které nemají možnost nebo nechějí instalovat panely na střeše domu.

4. Výhody oproti střešním fotovoltaikám
– Lepší orientace: Carporty mohou být umístěny tak, aby fotovoltaické panely měly ideální orientaci a sklon pro maximalizaci výroby energie.
– Snadnější údržba: Panely na carportu jsou snadněji dostupné pro čištění a údržbu než panely na střechách budov.
– Flexibilita umístění: Solární carporty mohou být instalovány i tam, kde není vhodná střecha pro umístění solárních panelů (např. stíněná nebo nevhodně orientovaná střecha).

5. Náklady a návratnost investice
Cena solárního carportu závisí na velikosti, použitém materiálu a počtu fotovoltaických panelů. Jedná se o stejnou investici jako do FVE na střechu i se stejnou dotací.

Solární carport je chytrým a udržitelným řešením, které kombinuje funkci přístřešku pro auta s výrobou ekologické elektřiny. Pro domácnosti i firmy, které se zajímají o snižování energetické náročnosti a podporu elektromobility, může být solární carport efektivní investicí do budoucnosti.

Další aktuality

Huawei Digital Power Summit Prague

Firma Huawei na tomto setkání (2.10.2024), které bylo pro všechny instalační firmy v ČR, představila svou novinku v oblasti FVE. Představení novinky na rezidenčním trhu

Je důležité mít přehled

Instalace fotovoltaických elektráren je od našich klientů stále nejvíce žádanou realizací. Na našich webových stránkách Vám pravidelně a přehledně aktualizujeme: počet našich klientů 721 počet

235 panelů pro zemědělskou výrobu

Od 10. září 2024 jsme začali instalovat fotovoltaickou elektrárnu na jedné z budov společnosti Hvozdecká zemědělská. Přípravy realizačního týmu na samotnou instalaci, ale začaly probíhat

Orientační nabídka ve vteřině

Stačí vyplit pouze Vaše jméno a e-mail. Následně Vám bude ihned zobrazena cenová nabídka.

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Nechte vše na nás - poradíme, vysvětlíme

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.