• Pro firmy
  • O nás
  • Reference
  • Realizace
  • Dotace
  • Aktuality
  • Kontakty

Virtuální baterie

Virtuální baterie jsou inovativním řešením v oblasti ukládání energie, které se v poslední době stává stále populárnějším, zejména v souvislosti s fotovoltaickými elektrárnami (FVE). Tento koncept je atraktivní pro majitele fotovoltaických systémů, kteří hledají efektivní způsoby, jak využít přebytečnou elektřinu vyrobenou z obnovitelných zdrojů. Zde jsou klíčové informace o virtuálních bateriích:

1. Co je virtuální baterie?
Virtuální baterie je služba, kterou nabízejí některé energetické společnosti. Umožňuje ukládání přebytečné elektřiny vyrobené domácí fotovoltaickou elektrárnou, aniž by bylo nutné instalovat fyzickou baterii na místě. Přebytečná energie se místo toho „ukládá“ do sítě (respektive virtuálně u dodavatele), a když domácnost potřebuje energii (např. v noci nebo při nepříznivém počasí), může tuto energii „odebrat“ zpět ze sítě.

2. Jak funguje virtuální baterie?
Virtuální baterie funguje na principu bilance mezi vyrobenou a spotřebovanou elektřinou. Když fotovoltaický systém vyrobí více elektřiny, než domácnost spotřebuje, přebytek se dodá do distribuční sítě. Tento přebytek se zaznamenává jako kredit (v kilowatthodinách nebo peněžní hodnotě) u poskytovatele energie. Když domácnost spotřebovává více energie, než FVE produkuje, může čerpat z tohoto kreditu, čímž se sníží její spotřeba z distribuční sítě.

3. Výhody virtuální baterie
Nízké počáteční investice: Není třeba investovat do drahých fyzických baterií (např. lithium-iontových baterií).
Flexibilita: Umožňuje využití přebytků vyrobené elektřiny kdykoli, bez ohledu na okamžitou produkci FVE.
Nižší nároky na údržbu: Virtuální baterie nevyžaduje fyzickou údržbu, protože neexistuje žádné zařízení, které by se mohlo opotřebovat.
Možnost „neomezené“ kapacity: Na rozdíl od fyzických baterií, které mají omezenou kapacitu, virtuální baterie teoreticky může pojmout neomezené množství energie.

4. Nevýhody virtuální baterie
Závislost na poskytovateli: Virtuální baterie je služba závislá na konkrétním poskytovateli energií, což může znamenat omezenou flexibilitu při změně dodavatele.
Potenciální náklady: Někteří poskytovatelé si za službu virtuální baterie účtují poplatky, které mohou snižovat ekonomickou výhodnost této služby.
Omezená životnost kreditu: Některé služby mohou mít omezenou platnost pro využití kreditu, například do konce roku.

Virtuální baterie představuje moderní a nákladově efektivní alternativu k fyzickým bateriím pro ukládání energie z fotovoltaických systémů.

Další aktuality

Virtuální úložiště v praxi

Využívejte Vaši fotovoltaickou elektrárnu naplno. Rádi Vám po letech vyrábění elektrické energie poradíme, co všechno jde ještě udělat. Techničtí specialisté na požádání provedou diagnostiku celého

Letní akce – rozšíření FVE

Se svými zákazníky stále zůstáváme Naším hlavním cílem je Vaše spokojenost. Nabízíme Vám individuální přístup, kvalitní komponenty, zkušený tým našich montážních a servisních techniků. Dále

Sdílení elektřiny

Možnost sdílet přebytečnou elektřinu z vlastní výrobny (fotovoltaické elektrárny) se od letošního roku rozšiřuje. Nově mohou vedle bytových domů sdílet elektřinu také domácnosti, firmy nebo

Mezinárodní setkání zástupců Panasonic

Jednatelé společnosti Sunus strávili příjemné dopoledne s mezinárodními zástupci firmy Panasonic z Japonska a Španělska. Sunus představil jak vize a strategie společnosti, tak i dosavadní

Orientační nabídka ve vteřině

Stačí vyplit pouze Vaše jméno a e-mail. Následně Vám bude ihned zobrazena cenová nabídka.

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.

Nechte vše na nás - poradíme, vysvětlíme

Odesláním formuláře souhlasíte se zpracováním osobních údajů.